Icuc Noni logo

Band geschiedenis

Afstappen van het experiment zal deze band met zijn eigenzinnig-onrustige geest waarschijnlijk nooit, maar voorlopig lijken de ideale bezetting en de eigen sound gevonden:

Icuc Noni ontstond in 2005 als instrumentaal trio en groeide ondertussen uit tot een zeskoppig collectief.

De naam – uitgesproken als “iesus noonie” – is een neologisme dat synoniem staat voor “niet evident, maar desalniettemin toegankelijk en verijkend”.

Een solide pop-rockstructuur vormt nog steeds de basis van elk nummer, maar doorheen de jaren werd de sound secuur gefinetuned. Het invlechten van jazz- en electronicageluiden en uitgebalanceerde zanglijnen speelden daar een belangrijke rol in.

Zonder de link naar de muzikale genieën van Radiohead te willen ontkennen, verwijst Icuc Noni voor muzikale inspiratie ook graag naar hedendaagse jazzmuziek van eigen bodem, zoals Pierre Van Dormael, Octurn en Aka Moon. Omzwervingen langs Bristol, Londen en vooral Berlijn creëerden bovendien een voorliefde voor de elektronische blieps van onder andere Boards of Canada en Ricardo Villalobos.

Icuc Noni anno 2011 slaagt er in deze uiteenlopende muzes te assembleren tot een coherent en eigen geluid, aanschurkend tegen de hedendaagse “indie-tronica”. Of was het “alternatieve rock”? Icuc Noni eet met veel smaak van beide walletjes en kiest voor het beste van twee werelden: rock die zowel melodisch als ritmisch afwijkt van de platgetreden paden, electronica die lichtvoetigheid baseert op een stevige ondergrond, ook tekstueel.

Dit symbiotisch karakter van Icuc Noni flakkert ook bewust op doorheen hun concerten.

Icuc Noni staat op die manier garant voor stevig verankerde en uit de kluiten gewassen nummers, zonder daarbij de subtiliteit te schuwen. Gevoelig voor nuance en daardoor innemend warm, zonder ooit wollig te worden.

Waarheen hun vernieuwingsdrang de bandleden nog zal leiden, blijft tot nader order een mysterie maar voorlopig lijken ze vooral hun veroverde stek verder te willen uitdiepen.

Want zoals ze zelf zeggen: “Alles is slechts tijdelijk, niets staat vast. Maar het is nog nooit zo goed geweest als hier en nu.”

Huidige bandleden:

  • Kelly De Brabanter – Zang
  • Andries De Bock – Zang & gitaar
  • Maarten De Bock -  Zang, sax, synths & Ableton
  • Bart De Clercq – Gitaar
  • Wouter Verstichel – Basgitaar
  • Mortimer De Clercq - Drum & percussie